Leven lang ontwikkelen en blijven nadenken over de toekomst is belangrijk voor professionele én persoonlijke groei. Daarom kan iedereen bij het Leerwerkloket terecht voor kosteloos scholings- en loopbaanadvies.

 

 

 

 

 

Werkzoekenden

Leren en werken

Tijd voor een volgende stap in je carrière? Eindelijk doen wat je echt leuk vindt? Met een recent diploma, certificaat of praktijkverklaring sta je een stuk sterker op de arbeidsmarkt. Zowel bij je huidige als je toekomstige werkgever. Want uitgeleerd ben je nooit! Er zijn verschillende manieren waarop je werken en leren kunt combineren. Ook mensen zonder diploma of met een taalachterstand kunnen door een leerwerktraject hun kansen op werk verbeteren.

Het Leerwerkloket Zaanstreek Waterland helpt je op weg. Want wij hebben alle informatie voor je over de arbeidsmarkt, opleidingen en omscholing in de regio. Voor alles wat je wilt weten over het leren naast een baan.

Blijf op de hoogte van onze workshops

Wat is een leerbaan?

Met een leerbaan werk je bij een bedrijf terwijl je een opleiding volgt. Je combineert dus leren op school met leren in de praktijk. Meestal ga je één dag per week naar school. De andere dagen werk je op basis van een arbeidscontract. Leerbanen zijn gekoppeld aan opleidingen in het mbo of het hbo. 

In het mbo kun je kiezen uit verschillende leerwegen:

  • De beroepsopleidende leerweg (BOL): Je bent het grootste deel van de opleiding op school. Dit rond je af met een mbo-diploma.
  • De beroepsbegeleidende leerweg: (BBL): Je werkt drie tot vier dagen per week in een bedrijf, de rest van de tijd zit je op school. Ook dit rond je af met een mbo-diploma.
  • Derde leerweg: je combineert werken in de praktijk met een (deel van een) opleiding. Dit rond je af met een mbo-diploma, een mbo-certificaat of met een praktijkverklaring.

Een leerbaan zoeken

Meestal moet je zelf op zoek naar een leerbaan bij een officieel erkend leerbedrijf: je solliciteert dan bij een werkgever. Voor leuke leerbanen kun je terecht bij een uitzendbureau of een brancheorganisatie. Ook kun je bijvoorbeeld de leerbanenmarkt bekijken of het overzicht met leerbanen in de regio Zaanstreek-Waterland. 

Meer weten?

Wil jij weten of leren en werken iets voor jou is? Of welke stappen jij kunt nemen? Kom dan naar een van onze voorlichtingsbijeenkomsten.

Of stel ons je vraag.