Leven lang ontwikkelen en blijven nadenken over de toekomst is belangrijk voor professionele én persoonlijke groei. Daarom kan iedereen bij het Leerwerkloket terecht voor kosteloos scholings- en loopbaanadvies.

 

 

 

 

 

Veel gestelde vragen

Op deze pagina vind je de veelgestelde vragen en antwoorden. Zit jouw vraag er niet bij, neem dan contact met ons op.

Wat is een leerbaan?

 • In een leerbaan werk je bij een bedrijf én volg je een opleiding. Het bedrijf waar je werkt en leert, is een erkend leerbedrijf. Je kunt kiezen voor de volgende leerbanen:

Waarom een leerbaan?

 • Een goede opleiding wordt steeds belangrijker voor het vinden én behouden van werk. Met een leerbaan leer je een bepaald beroep in de praktijk, waardoor je meer kansen krijgt op de arbeidsmarkt. Ook mensen zonder diploma en met een taalachterstand kunnen door een leerwerktraject hun kansen op werk verbeteren.

Kijk voor leerbanen in de regio eens op de site van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven), Stagemarkt.nl of Leerbanenmarkt.nl.

Kan ik een diploma behalen via een leerbaan?

 • Je kunt een (erkend) diploma halen door werken en leren te combineren. Mbo- en hbo-opleidingen kennen beide een aantal praktijkuren (bpv) die onderdeel uitmaken van het proces tot diplomering. Een mbo/BBL-opleiding leidt op tot een volledig erkend diploma vanuit het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). Daarnaast is er de mogelijkheid om branche erkende certificaten te behalen door te leren en te werken.

Hoe verloopt een leerwerktraject?

 • In een leerbaan werk je bij een bedrijf en volg je tegelijkertijd een opleiding. Hoelang jouw leerwerktraject duurt, is afhankelijk van het niveau van de opleiding die je volgt. Verloopt het traject goed, dan krijg je een tijdelijk contract van minimaal anderhalf jaar en de werkgever betaalt je volgens de collectieve arbeidsovereenkomst (cao), schaal 1. Komt er tijdens deze contractperiode een vacature vrij? Dan ben jij kandidaat voor deze functie. Na afloop van de tijdelijke contractperiode kun je een vast contract krijgen met reguliere arbeidsvoorwaarden.

Wat kan ik verwachten van het leerbedrijf?

 • Een leerbedrijf is officieel verantwoordelijk voor de uitvoering van de beroepspraktijkvorming van jouw opleiding. Een leerbedrijf moet voldoen aan een aantal voorwaarden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW):
 • Je krijgt een werkplek die past binnen de dagelijkse bedrijfsvoering. Bovendien kun je het beroep uitoefenen waarvoor je een opleiding volgt. Je kunt (een belangrijk deel van) de opdrachten doen die je nodig hebt om je opleiding met succes af te ronden.
 • Je krijgt begeleiding van een praktijkopleider. Een praktijkopleider heeft vakinhoudelijk gezien minimaal het opleidingsniveau waarvoor hij of zij jou opleidt. Verder is de praktijkopleider in staat vakkennis op een goede manier over te dragen. Deze zogenoemde onderwijsvaardigheid kan de praktijkopleider aantonen, bijvoorbeeld aan de hand van relevante diploma’s, certificaten of ervaring.
 • Het leerbedrijf heeft regelmatig contact met het onderwijsinstituut. Zo blijft het bedrijf op de hoogte van het verloop van jouw praktijkopleiding.
 • Je wordt op een gestructureerde manier opgeleid. Bijvoorbeeld met behulp van een praktijkleerplan of begeleidingsinstrument.
 • Het leerbedrijf maakt tijd, ruimte en middelen voor je vrij.
 • Het leerbedrijf laat zich bij de praktijkopleiding ondersteunen door een consulent van een kenniscentrum.

Hoe kan ik mijn opleiding betalen?

 • In onderstaande pdf vind je een aantal mogelijkheden die jij als werkzoekende/werknemer/scholier kunt inzetten voor de bekostiging van je opleiding.