Artikel

Vijf metselaars van HSB ontvangen praktijkverklaring

Als bewijs voor wat zij de afgelopen periode op de werkvloer hebben geleerd, ontvingen op 18 september vijf metselaars van HSB Bouw op feestelijke wijze een praktijkverklaring. Een officieel en ook voor andere werkgevers herkenbaar mbo-document. Voor dit project hadden HSB/Deurwaarder Volendam, Regio College en Leerwerkloket Zaanstreek-Waterland de handen ineengeslagen.

Bij praktijkleren met de praktijkverklaring laten kandidaten puur op de werkvloer zien wat zij kunnen. Na een kortdurend scholingstraject ín de praktijk bepalen een vakdocent en de praktijkbegeleider vanuit het leerbedrijf of er aan alle kwaliteitsvoorwaarden wordt voldaan. Is dit het geval dan ontvangt de deelnemer een getuigschrift. “Voor sommige mensen is het behalen van een mbo-diploma of -certificaat nu eenmaal een brug te ver”, zegt Gertrud de Wit, projectleider praktijkverklaring bij het Regio College. “Dan biedt de praktijkverklaring uitkomst. Zonder ballast van examens leer je alle benodigde werkzaamheden voor een vak in de praktijk. Een geweldige route, want op deze manier heb je toch een officieel document. Een erkenning voor jezelf, maar ook naar de buitenwacht. Het vergroot de kansen op de arbeidsmarkt voor werkenden en werkzoekenden en het biedt werknemers de mogelijkheid tot een leven lang ontwikkelen.”

In een tijd van grote (bouw)personeelstekorten moet je zoeken naar alternatieve oplossingen, weet Jaap Ton, praktijkbegeleider vanuit HSB/Deurwaarder. Via de gemeente Zaanstad kwam HSB in contact met de vijf kandidaten, allen met een andere achtergrond. Zo zaten André en Chris zonder werk omdat hun toenmalige werkgever ermee stopte, terwijl Reskala, Tenzin en Emat pas relatief kortgeleden naar Nederland kwamen - voor een zo compleet mogelijk traject volgden zij drieën ook een taalcursus. André: “Ik kon destijds direct bij HSB terecht, leerde metselen en nu heb ik ineens dit document. Dat voelt zo goed, ik heb nu echt iets waar ik me aan vast kan houden. En ik ga door, want er valt nog zoveel te leren.” Reskala (61) kwam zes jaar geleden vanuit Syrië hierheen. “Ik metselde al wel, maar hier heb ik geleerd om netjes te werken, rustig en vooral veiliger voor mezelf. Heel graag bij ik bij HSB tot aan mijn pensioen, ik heb zulke fijne collega’s!”

Voor een praktijkleren-traject heb je een erkend leerbedrijf nodig, een roc voor de vakdocent én voor officiële document, en uiteraard gemotiveerde kandidaten. “Het Leerwerkloket brengt al deze partijen bij elkaar”, zegt Ester Flinterman, adviseur bij Leerwerkloket Zaanstreek Waterland. “Wij zijn in dit verband de regiehouder voor de regio. Wij informeren zowel geïnteresseerde bedrijven als kandidaten. Het maakt niet uit of je al ergens werkt of juist op zoek bent. Wil jij praktijkleren met een praktijkverklaring dan kijken we samen wat er nodig is: wat ga je precies doen? Moeten we nog een werkplek zoeken? Welke onderwijsinstelling hoort daarbij? En loopt het eenmaal, dan laten wij weer wat los.”

Voor werkgevers is het een mooie kans om nieuwe arbeidskrachten op te leiden of eigen medewerkers bij te scholen. “Daarom staan deelnemers altijd met een collega aan de draad”, zegt Robina Beets, HR-medewerker van HSB. “Zo leren ze precies wat het vak inhoudt, maar ook wat wij als bedrijf belangrijk vinden. Daarnaast ligt voor ons de winst vooral in MVO en goed werkgeverschap.” Jaap Ton waarschuwt dat een dergelijk project je als bedrijf behoorlijk wat tijd, energie en geld kost. “Je moet iedereen motiveren, ophalen, 1-op-1 begeleiden, maar het is het absoluut waard! Want niet alleen beschikken we nu over vijf (!) nieuwe metselaars, je ziet de mensen ook opbloeien, zelfverzekerd raken en hun plaats terugvinden in de maatschappij. We geven hier dan ook zeker vervolg aan.”