Leven lang ontwikkelen en blijven nadenken over de toekomst is belangrijk voor professionele én persoonlijke groei. Daarom kan iedereen bij het Leerwerkloket terecht voor kosteloos scholings- en loopbaanadvies.

 

 

 

 

 

Verschillende leerwegen in het mbo

Soms lukt het niet om werk te vinden in je oude beroep of wil je graag werken in een nieuw beroep. Je ziet wel leuke banen, maar vanwege onvoldoende of een niet goed aansluitende opleiding kom je er niet voor in aanmerking. Dan is de combinatie van leren en werken wellicht iets voor jou.

Alle opleidingen in het mbo combineren leren op school met leren in de praktijk. Er zijn verschillende leerwegen:

  • BOL – beroepsopleidende leerweg: school met één of meer stages
    Je zit de meeste tijd op school bij een ROC bij jou in de buurt. Aan het einde haal jij een mbo-diploma. Wat je op school leert breng je in de praktijk via één of meerdere stages. De stage vormt ongeveer 20% tot max 60% van je opleiding. 
     
  • BBL – beroepsbegeleidende leerweg: leerbaan
    Je gaat meestal één dag in de week naar school bij een ROC bij jou in de buurt. Daarnaast werk je vier dagen bij een bedrijf. Aan het einde haal jij een mbo-diploma. Doordat je werken en leren combineert, kun je de theorie die je op school krijgt gelijk toepassen in de praktijk. Je werkt bij een echt bedrijf en daar krijg je ook een salaris voor.
     
  • Naast de BOL (voltijdopleiding) en de BBL (deeltijdopleiding) is er een derde leerweg. Leerbaantrajecten in deze derde leerweg combineren werken in de praktijk met een (deel van een) mbo-opleiding. Dit wordt afgerond met een mbo-diploma, een mbo-certificaat of een praktijkverklaring.

Diploma, certificaat of praktijkverklaring

  • Mbo-diploma: je volgt een volledige mbo-opleiding (met examen). Die bestaat uit leren op de werkvloer met daarnaast beroepsgerichte en algemene vakken zoals rekenen en taal. Eventueel zijn vrijstellingen op basis van eerder behaalde diploma’s mogelijk.
     
  • Mbo-certificaat: je volgt een vastgesteld deel van een mbo-opleiding (met examen), gericht op het behalen van een mbo-certificaat voor een afgerond takenpakket. Leren doe je voornamelijk op de werkvloer, aangevuld met onderwijs op dezelfde locatie of op school.
     
  • Praktijkleren met de praktijkverklaring in het mbo: is een mbo-diploma of mbo-certificaat (nog) niet haalbaar, dan kun je een praktijkverklaring behalen. Hiervoor volg je een kortere leerroute op maat, voor eenvoudige werkzaamheden die je volledig op de werkvloer kunt aanleren. Daarna ontvang je een verklaring van het mbo, waaruit blijkt dat jij bepaalde werkprocessen kunt uitvoeren. Een mooie opstap naar een baan of bijvoorbeeld de eerste stap naar verder leren!

Hoelang duurt een opleiding?

Volg je de BBL- of BOL-leerweg, dan heb je te maken met de vier verschillende niveaus van het mbo. De duur van je opleiding hangt dan af van het niveau dat je gaat volgen.

  • Mbo-1: Entreeopleiding
    Gericht op eenvoudige uitvoerende werkzaamheden, bijv. voor winkelassistent of assistent-bakker (duur: ½-1 jaar).
     
  • Mbo-2: Basisberoepsopleiding
    Gericht op uitvoerende werkzaamheden, bijv. voor kapper of autotechnicus (duur: 2-3 jaar).
     
  • Mbo-3: Vakopleiding
    Gericht op volledig zelfstandige uitvoering van werkzaamheden, bijv. voor eerste monteur of verzorgende (duur: 2-4 jaar).
     
  • Mbo-4: Middenkaderopleiding (duur: 3-4 jaar) of specialistenopleiding (duur: 1-2 jaar)
    Gericht op volledig zelfstandige uitvoering van werkzaamheden, bijv. voor filiaalleider.

Erkend Leerbedrijf

Het bedrijf waar jij werkt naast het volgen van je opleiding wordt een leerbedrijf genoemd. Dit bedrijf moet je in de meeste gevallen zelf zoeken. Zo’n leerbedrijf moet voldoen aan bepaalde kwaliteitseisen en dus erkend zijn door een kenniscentrum. Zo is een van de voorwaarden dat er goede begeleiding aanwezig is, zodat jij alle kennis en vaardigheden meekrijgt die je nodig hebt voor de uitoefening van je vak.

Met het (erkende) leerbedrijf teken je een praktijk- of arbeidsovereenkomst: een contract dat wordt gesloten tussen de school, het bedrijf en jou. Hierin staat wat de rechten en plichten zijn van alle betrokken partijen.

Meer informatie?

Wil jij weten of leren en werken iets voor jou is? Kom dan naar een van onze voorlichtingsbijeenkomsten.

Op zoek naar een erkend leerbedrijf? Benieuwd naar het actuele leerwerkaanbod in de regio Zaanstreek-Waterland? Kijk eens op de site van SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven), stagemarkt.nl of leerbanenmarkt.nl.

Of stel hier je vraag 

Neem contact op

Vul onderstaand formulier in en jouw Leerwerkloket neemt zo snel mogelijk contact met je op.


De privacy-verklaring vind je achter deze link. De pagina opent in een nieuw venster.
Hierbij geef ik toestemming om mijn gegevens te delen, zodat er contact met mij kan worden opgenomen.

Als je geen toestemming geeft, kan dit formulier niet verstuurd worden. Je kunt dan contact opnemen met het Leerwerkloket via  zaanstreekwaterland@leerwerkloket.nl
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.